Že nekaj let se diamantna prevleka uporablja v tehnologiji tesnjenja. ANGA ima v svoji ponudbi tudi mehanska drsna tesnila z diamantno obloženimi drsnimi obročki, ki se uporabljajo za izboljšanje delovnih lastnosti drsnih ploskev in tesnil. Hkrati pa je implementacija te tehnologije omogočila, da se lahko soočimo s težavami pri tesnjenju, ki jih je bilo do sedaj težko obravnavati zaradi materialnih razlogov. Ne pozabite tudi, da analiza proizvajalcev črpalk kaže, da je več kot polovica napak pri tesnjenju posledica suhega delovanja drsnih obročev, zaradi česar je zaradi te težave povzročena petina okvar črpalk. Uporaba premazov z diamanti omogoča bistveno zmanjšanje tveganja takšnih okvar.

Kateri premaz lahko uporabimo

ANGA se je odločila za diamantno prevleko britanske družbe DIAMOND HARD SURFACES. Med njeno ponudbo je ANGA izbrala premaz tipa Adamant® 010 debeline 7 μm. Debelina prevleke se lahko spreminja glede na zahteve aplikacije med 1 in 10 μm. Za najboljše rezultate v smislu zmanjšanega trenja podjetje DIAMOND HARD SURFACES priporoča, da sta premikajoča se in stacionarna dela premazana.

SLIKA – SIC suho in SIC+DHS suho, spodaj besedilo: Primer obrabe pri tesnilih obročih pri suhem delovanju

Prednosti

  • Ekstremna trdota,
  • Odlična adhezija substrata,
  • Nizek koeficient trenja,
  • Velika odpornost na obrabo,
  • Preprečuje spremembo prevlečenega materiala,
  • Velika skladnost s prevlečeno površino, med drugim zaradi nizke debeline diamantne plasti,
  • Ni potrebe po posebni obdelavi prevlečene površine, pred in po postopku premazovanja,
  • Univerzalnost – široka paleta materialov se lahko prevleče – tudi silikonski karbida ali volfram karbid.

Uporaba

Omenjene značilnosti omogočajo uporabo obročev iz silicijevega karbida z diamantno prevleko v mehanskih tesnilih, ki delujejo v črpalkah, kompresorjih, puhalioh in mešalnikih.

Primeri takšnih aplikacij so lahko mešalniki v farmacevtski industriji, kjer mehanska drsna tesnila, pritrjena na gred z vrha, pogosto delujejo na suho in izdelki z drgnjenjem v nobenem primeru ne morejo doseči mešanega medija. Drugo področje uporabe takih tesnil je naftna industrija, kjer lahko najdemo medije z nizkim vreliščem, ki pogosto povzročajo suho delovanje tesnilnih drsnih ploskev.

Ob obeh zgoraj omenjenih primerov se lahko tesnila z diamantnimi drsnimi obroči premazujejo tudi v drugih panogah, kot so: kemična, odpadna voda, toplarne,…

Na spodnjih slikah primer obrabe pri tesnilih obročih pri mokrem delovanju